Anlita alltid proffsiga hantverkare

Det är mycket viktigt att anlita professionella hantverkare. Skulle något hända (och det kan det alltid göra), då är det mycket viktigt, om man ska få rätt till ersättning, eller slippa betala för något som inte blir som man har tänkt sig, att man har gjort rätt ända från början. Det går inte att fuska, och sedan få rätt i till exempel rättsliga instanser (domstol eller liknande) om man inte har anlitat professionella hantverkare. De flesta anser att om man inte gör så, har man sig själv att skylla.

Anmäl till Allmänn Reklamationsnämnden 

Skulle  det hända att man inte är nöjd med den hantverkare som man har anlitat (även om det kanske är en professionell sådan) är det viktigt att så fort som möjligt anmäla detta till den hantverkare som det gäller. Den hantverkaren bör få en rimlig chans att rätta till det som du, som kund, inte är nöjd med. Om det ändå inte blir bra efter det, då kan du anmäla hantverkaren till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). ARN kan besluta om du till exempel inte vill betala hantverkaren för det arbete som du inte är nöjd med. Eller så kan de besluta till hantverkarens fördel, och du som kund blir tvungen att betala trots att du inte är nöjd.

Anmälan till konsumentombudsman

Om man inte vill anmäla till ARN, kan man alltid anmäla en hantverkare till Konsumentverket, eller Konsumentombudsmannen, som i så fall, om det är ett mål som de anser är viktigt och orätt, driva fallet i domstol. Alla slags kunder kan alltid anmäla ett företag som man anser för orätt, till Konsumentverket. Verket är till för att "vanliga konsumenter" ska få rätt om det är ett företag som gör fel i marknadsföring, i sina avtal eller i något annat fall. 

Viktigt när du anlitar hantverkare hem till dig

Det är alltid viktigt att syna de hantverkare som du bestämmer dig för att anlita och som ska utföra ett arbete hemma hos dig. Se till att de har F-skattsedel. Utan en sådan är du inte berättigad till att dra av på Rot-avdraget för arbetskostnaden som du betalar för. Andra saker som är viktiga att kontrollera är att de har rätt kompetens, certifikat eller utbildning för det arbete som de ska utföra. Att be om referenser är även bra. Det är bra generellt att läsa på så mycket du bara kan om företaget. När du sedan har kontrollerat företaget kan du sedan lita mer på dem. Här kan du läsa mer om ett hantverkarföretag som arbetar som köksmontörer på: https://www.köksmontörstockholm.se.

4 May 2019