Att vårda sitt trägolv

Trägolv är sannerligen värda att vårda. I sitt bästa skick är de kanske den allra vackraste golvtypen. Dock kommer det såklart med en del arbete ha ett fint golv. Efter några år kan det lätt bli mörkt och tråkigt att titta på. Då kan det till exempel vara dags för en golvslipning.

Efter en golvslipning krävs sedan en ytbehandling. Många väljer att lacka trägolvet, medan andra väljer att olja in det istället. Det kan även behandlas med lut och olja eller till och med såpa. Det vanligaste är dock att lacka golvet efter en slipning. Utöver en golvslipning finns det andra saker man kan göra. En viktig sak är att vårda golvet i vardagen. Till exempel bör man vara noga med att inte flytta möbler utan tassar och låta smutsen stanna vid dörren.

Prioritera säkerheten vid golvslipning

En stor del av att vårda sitt trägolv är att slipa det. När man gör det bör man inte tumma på säkerheten. Gör man en golvslipning själv innebär det att man går runt med en 70 kilo tung och kraftfull maskin. Således bör man vara noga påläst om hur maskinen fungerar. Läs alltid manualen och de säkerhetsföreskrifter som finns där.

När du hyr din slipmaskin, som ofta görs hos ett uthyrningsföretag, en golvslipningsfirma eller ett byggvaruhus, kan du passa på att fråga så mycket som möjligt. Är det något du är osäker på bör du inte tveka på att helt enkelt fråga.

En viktig sak att tänka på är att kontakten alltid bör vara utdragen när du felsöker eller ska förbereda maskinen för slipning. Utöver det ska också en jordfelsbrytare finnas i vägguttaget.

Om du ska jobba med lut, vilket endast rekommenderas till golv av barrträ förövrigt, bör du behandla det med respekt. Lut är frätande och bör aldrig arbetas med utan regelrätta skyddshandskar och skyddsglasögon.

Även en dammskyddsmask kan komma till användning. När ett färdiglutat golv slipas med en polérmaskin vill man inte andas in de partiklar som kan finnas i luften. Golvslipning är överlag ett dammigt projekt – så det behöver inte vara fel att införskaffa en dammskyddsmask i alla fall, även om man inte ska slipa ett färdiglutat barrgolv med polérmaskin.

Vardaglig vård

Det finns många saker man kan göra för att vårda golvet i vardagen. Till exempel bör man känna till att moderna trägolv, med sin ytbehandling, lätt kan repas av till exempel gruskorn och andra hårda föremål. En förebyggande åtgärd är således att helt enkelt vara noga med att skorna stannar vid dörrmattan. Generellt sett gäller det att hålla smutsen bort från golvet i den mån det går.

Sedan kan enkla åtgärder så som möbeltassar vara effektiva. Att flytta runt vassa möbler på ett trägolv kan lätt ge repor och hack som är svåra, eller i princip omöjliga, att få bort.

18 Apr 2017