Behöver du renovera ditt tak?

Det bästa sättet att se om ditt tak behöver renoveras är att titta på det. Ser det slitet ut, om exempelvis tegelpannor ligger snett, färgen flagnar på ditt plåttak eller om takpappen bubblar sig så kan det vara hög tid för en takrenovering. Tänk på säkerheten innan du beträder taket och ha på dig skyddssele eller liknande utrustning. Ha på dig bra skor som du inte halkar med. Här nedan går vi igenom några av de vanligaste takmaterial och hur man renoverar dem.

Renovera ditt plåttak

Ett plåttak som underhålls på rätt sätt kan nästan hålla hur länge som helst men då gäller det att man ser efter det regelbundet och målar i med plåttakfärg så fort det blir en repa. Plåttak skall också tvättas ungefär en gång varje år. Då kan man använda en mjuk borste eller svamp och lite diskmedel.

När man skall måla om ett plåttak så måste man först slipa taket ordentligt och få bort alla rostfläckar. Tvätta sedan hela taket. Fråga på din färgaffär när du köper plåttaksfärgen vad du skall använda för tvätt. Nästa steg är att grunda med rostskyddsfärg. När den torkat kan du måla med färg som är avsedd för plåttak. Var noga med alla hörn och skarvar. Om det känns osäkert att måla ditt plåttak kan du anlita en yrkesperson som utför takmålning i Stockholm.

Renovera ditt tegel- eller betongtak

Tak med tegel- eller betongpannor håller relativt länge. De behöver dock lite mera omvårdnad och tillsyn än ett plåttak. Betongtak har tyvärr en förmåga att även samla på sig mossa och alger vilket måste tas bort. Mossan drar till sig fukt som kan sprida sig ner i huset och orsaka fuktskador. Om det blåst ute mycket skall du titta till dina takpannor så att de inte blåst av taket eller ligger snett. Takpannor som ligger snett skall man omgående lägga tillrätta.

Man kan tvätta tege- och betongtak och på detta sätt få dem att hålla längre. Detta förutsätter att takläkten och takpappen är hel och inte behöver bytas. Om flera av dina takpannor är i dåligt skick så behöver du byta tak. Då får du plocka ner alla pannorna från taket. När man byter takpannor skall man passa på att byta vindskivor, takpapp och läkt samtidigt. Att byta pannor på ett tak är ett stort jobb och om man bestämmer sig för att göra det själv är det viktigt att man har gott om tid.

När man tagit ner allting från taget så får man sätta dit nya vindskivor, ny takpapp och en ny läkt. Sedan kan man lägga på de nya betong- eller tegelpannorna.

Renovera ditt papptak

Papptak håller inte så länge. Man kan räkna med mellan 10-40 år på ett papptak. Ju bättre man tar hand om det desto längre håller det. Att renovera ett papptak är inte särskilt svårt men det tar lite tid och är ett ganska smutsigt.

Du börjar med att punktera bubblor och laga de skador som finns. När du skär upp en bubbla skall du använda linjal för att få ett rakt snitt. Värm pappen lite och böj varsamt upp flikarna. Värm på lite till och stryk på takkitt. Tryck ner flikarna och tryck till ordentligt med foten. Förstärk lagningen med byggtejp.

Fräscha upp alla takfogar med nytt takkitt. Det är lätt hänt att de torkar och spricker. Spackla över de skarvar du ser mellan pappskivorna med takkitt. Avsluta med bitumtejp. Städa rent taket från allt löst skräp och fördela primern jämt över taket, du kan använda en sopborste till detta. Låt primern torka över natten och lägg sedan på täckmassan. Du kan använda samma sopborste till detta. Efter denna renovering kommer ditt tak hålla tätt i många år framöver! Läs mer om takmålning på denna webbsida: https://www.takmålningstockholm.se

10 May 2022