Dags att renovera tak?

Är det dags att renovera taket? Man bör ju göra det med jämna mellanrum. Helst innan taket har blivit så slitet att man riskerar få fukt- och mögelskador på huskonstruktionen. Får man in väta i taktäkten är risken stor för en större skada och man blir tvungen att riva upp taket, torka det och lägga in nytt. Därför är rekommendationen att renovera innan det har hänt.

Ska man renovera eller lägga nytt tak? Båda har för- och nackdelar. Ska man renovera sitt tak, bör man vara ganska så säker på att taket kommer att hålla för minst 20 år till. Valet avgörs även av vilket slags material som man har på sitt nuvarande tak. Har man ett tak av tegelpannor, kan man endast byta ut den tegelpanna som ser ut att vara utsliten, sönder eller skadad. Har man ett plåttak kan man alltid måla om det och förlänga takets hållbarhet på så sätt.

Lägga nytt tak

Bestämmer man sig för att lägga ett helt nytt tak kan man med fördel välja ett falsat plåttak. Väljer du plåt till ditt tak, väljer du ett tak som kan hålla i minst 50 år. Det är så lång tid som de flesta plåttak har garanti på. Det vill säga, de håller i minst 50 år, men kan hålla för ännu längre tid än så. Väljer man ett falsat plåttak får man ett tak med en tydlig struktur, vilket kan addera ett fint utseende på huset. Med plåt på taket har du också möjligheten att måla om det i någon valfri färg. Målar man om taket regelbundet, ser man till att taket håller för längre tid än 50 år. Det är en av anledningarna att allt fler väljer falsade plåttak till sina fastigheter. Man kan välja ett falsat plåttak som ser ut som tegel, eller som passar för de slags tak som funkishus kräver. Oftast är det släta och platta tak som passar bäst för funkishusens utseende.

Det finns lätta klicktak av plåt

Skulle man vilja lägga taket själv, finns det lätta plåttak som man klickar i varandra, lite grann som när man lägger klickgolv. Man lägger falsarna omlott på varandra och genom att trycka ner nästa fals, klickar man i den föregående. På så sätt hakar falsarna i varandra och skruvarna göms under plåten. De gamla plåttaken var just känsliga för skruvar. Med ett klicktak gömmer man skruvarna och även känsligheten för väta på så sätt.

16 Sep 2019