Därför är ett slipat golv ett miljövänligt alternativ

Det går åt en del energi för att tillverka trägolv. Samtidigt är själva trägolvet ett alldeles utmärkt sätt att binda koldioxider som behövs för att miljön och klimatet ska behålla något slags balans i naturen. För att det ska löna sig att tillverka trägolv, bör man behålla det så länge det bara går. Tillverkar man och slänger ut ett trägolv efter 30-40 år, har man förstört det man annars hade vunnit på att behålla det. Behålelr du däremot ett trägolv i 100 år, har du redan förbrukat den mängd koldioxid som golvet annars hade förorsakat i själva tillverkningenprocessen av golvet i industrin.

Trägolv blir snabt utslitna

Men alla som har haft ett trägolv i mer än 20 års tid, vet att ett trägolv slits ut. Det är en hel del som trägolv får stå ut med; slitage, hårda klackar, vassa husdrjursklor och barns ibland hårdhänta lekar på golvet. Även om man tvättar och bonar golvet hur mågna gånger som helst, hjälper det inte riktigt om trägolvet är mer än 30 år gammalt. Då är det bara en golvslipning som kan förnya det.

Fördelarna med golvslipning av trägolv

Ser du till att få ditt trägolv slipat med jämna mellanrum, kan du i stället för att tvätta om och bona om golvet, få en helt ny, alldeles ren yta på ditt trägolv. När du slipar det, så lite som några millimeter, får du upp en helt ny och ren yta på ditt trägolv. Du vet väl om att du kan slipa om laminatgolv och parketter lika bra som du kan slipa om trägolv som är lagda i tiljor? Även klickgold går alldeles utmärkt att slipa om. Du kan även slipa om linoleummattor och vissa moderna plastmattor. Det viktigaste är att du har mer än 2,5 centimeter av golvet dom du kan slipa innan underlaget syns och förstör ditt golv. Om du slipar om ditt trägolv, får du fram det ursprungliga utseendet på trägolvet, som det hade när det var nytt. 

Golvslipning kräver ytbehandling

När golvet sedan har slipats färdigt är det mycket viktigt att behandla golvytan med något behandlingmedel, såsom till exempel olja, lackfärg eller hårdvax. Ytbehanldingen efter golvslipningen är nästan lika viktig som själva golvslipningen och gör att golvet kommer att hålla i ytterligare 50-60 år. Om du har ett trävolg, eller annat slags golv som du vill ha golvslipat i Uppsala, finns det ett 30-tal golvslipningsföretag som kan hjälpa dig med det. Välj någon som ger dig garantier på golvslipningen i Uppsala. Läs mer här.

27 Dec 2018