Därför ska ni välja fiskbensparkett

Är ni ute efter ett tidlöst golv som håller i flera generationer ska ni välja fiskbensparkett. Parkett finns i många olika träslag, kulörer och ytbehandlingar. Här kommer några tips.

Fiskbensparkett är ett klassiskt och stilfullt golv som passar i både äldre och lite mer moderna fastigheter, tack vare sin stora variationsmöjlighet. Det finns fiskbensparkett med lantligt utseende men också med en mer modern känsla. Detta mycket tack vare att träslaget går att variera, även om ek är vanligast. Detta då det är hårt och tåligt, och inte får repor eller slits särskilt lätt. Eftersom ek är ett lite ljusare träslag går det också att färga in och ge golvet en ton av rödbrunt, grått eller cognac, och mycket mer. På så vis kan man få ett golv som också passar inredningen och stilen på rummet.

En fiskbensparkett av massivt trä kan hålla i hundra år

När man lägger en fiskbensparkett använder man sig av stavar i massivt trä. Storleken på stavarna anpassas också efter rummets storlek så att fiskbensmönstret harmonierar med rummet. En fiskbensparkett av bra kvalitet och som lagts av en erfaren golvläggare har en livslängd på över hundra år. Detta eftersom det massiva träet går att slipa och reparera när det blir slitet. Men det är ändå viktigt att man ger golvet en skyddande ytbehandling med exempelvis lack, vax eller olja. Vill man lägga in en fiskbensparkett ska man ta hjälp av en duktig och erfaren golvläggare, eller vända sig till ett golvföretag som både säljer och lägger in fiskbensparkett.

28 Dec 2021