Du klarar dig inte utan fönster

Att leva i en byggnad utan fönster är naturligtvis en absurd tanke. Fönster är en icke-fråga och handlar snarare om vilken sorts fönster du installera.

Det där med fönster är en fråga som inte på något vis ska underskattas. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att trivas i bostad som inte har några fönster. Att inte kunna se ut och möta livet utanför väggarna med blicken är en fruktansvärt deprimerande tanke och påminner mest om en isoleringscell i fängelset.

Förutom själva utsikten vill du naturligtvis även ha möjligheten att öppna för att kunna vädra. Bara föreställ dig tortyren om någon lägger av en riktig brakare i ett utrymme där det inte går att öppna ett fönster för att vädra ut stanken. Det är väl det som skulle vara värre än den där isoleringscellen.

Fönster – avgörande för trivseln

Den som har spelat datorspelet The Sims vet att det sänker “simmarnas” trivsel och moral något så oerhört om man låter dem leva i ett hus utan fönster. Vilket förstås är en helt naturlig, och realistisk, reaktion. Att ha fönster eller inte är med andra ord en icke-fråga. Det är inte ens någonting man skulle få för sig att diskutera.

Diskussionen handlar i så fall snarare om vilken typ av fönster du skulle kunna ha, samt varifrån du ska köpa dem. Ett av många exempel är förstås att köpa sina fönster från Villafönster, men det räcker att söka runt en del på nätet för att hitta alternativ så att det räcker och blir över.

22 Oct 2022