En finsk tiger på svenska tak

Ska du lägga nytt tak? Har du behov av ett tak som håller för minst 50 år framöver? Då bör du kika på var granne i öster. De gör tak i plåt, eller betong som håller i minst 50 år, om du underhåller genom att måla om det då och då. I Sverige ses tak av plåt som mindre snygga och som inte tillhör de klassiska tak som vi är vana med tegelpannor. Men de finska tak som Tio-Tak tillverkar tak som har samma klassiska takstruktur som vi är vana vid och som du kan få exakt i den färg som du önskar. Det företag som lägger deras tak i Sverige jobbar precis som moderbolaget i Finland; snabbt, noggrant, gediget och med garanti.

För- och nackdelar med tegelpannor

Detta med tegelpannor är det mest klassiska taket vi har och som har använts i mer än tusen år. På 1600-talet var detta det mest använda byggmaterial när det kommer till tak, vi såg tegelpannor op kyrkor, herrgårdar och framför allt i städerna där brandrisken var stor och teglet inte var lika brandfarligt som byggmaterial. Det var först på 1800-talet som tegel som tak kom att byggas på vanliga hem. Detta är ett klassiskt tak som egentligen håller i hundratals år. Utsätts inte teglet för någon olycka utifrån (fallande grenar vind och väder) håller teglet nästan hur länge som helst.

Tegel som inte är behandlat med färg håller inte lika länge som de man underhåller och målar om. Dessutom bör man alltid kontrollera underlaget så att inte spruckna tegelpannor innehåller sprickor som låter vatten och fukt komma åt undertaket.

För- och nackdelar med betongtak

Betong på tak är relativt ovanligt och har inte slagit igenom i Sverige, trots att betong håller mot både väder och vind och inte spricker på det sätt som tegelpannor kan göra om det inte underhålls. Betongen är tätare än tegelpannorna och borde egentligen vara ett mer använt byggmaterial till tak. Som de flesta vet är betong ett mycket hållbart och stadigt byggmaterial. Det behöver heller inte underhållas på det sätt som man bör göra med tegelpannor på tak. 

Nackdelen med betongen är att det blir ett väldigt tungt tak och väger mellan 38-53 kilogram per kvadratmeter. Det kan göra att taket ser lite tungt och klumpigt ut, jämfört med tegel som ger ett lättare och mer levande intryck.

För- och nackdelar med plåttak

Plåttak är egentligen motsatsen till betongtak om jämfört med vikten på ett betongtak. Det är ett lätt tak, i kilogram sett. Numera finns plåt där man falsar fast taket och spikarna göms under falsen. Ett plåttak kan du måla i vilken färg som helst, liksom betongtaket. 

Nackdelen med ett plåttak är att man måste vara väldigt noga med att plåten blir tät. Därför bör den som lägger plåttaket arbeta mycket noggrant för att alla delar av taket blir väldigt tätt. Därför bör man välja ett tak som har gedigna skarvar och som är tillverkat på ett sätt som eliminerar plåttakets svaga punkter.

För- och nackdelar med papptak

Detta började man använda på 1700-talet i Sverige, då man började använda stenpapp, i ark som lades som ett mönster som påminde om skiffrets. I mitten av 1800-talet började man använda tjärpapp, som tillverkades i långa våder och som lades vertikalt från nock till takfot. I början av 1900-talet började man med slättäckning som lades horisontellt parallellt med takfoten. 

Fördelarna med ett papptak är kostnaden som inte kommer i närheten av de andra kostnaderna för teglet, plåten eller betongtaket. Däremot är hållbarheten inte lika länge heller för denna typ av tak och behöver förnyas efter 20 år (minst). Läs mer här om takläggare i Jönköping.

8 May 2018