Få inspiration till eget fritidshus

Visst vill väl alla ha ett stort fint hus med öppen planlösning? Högt i tak, kanske ett loft där ens gäster kan sova över, eller där barnen kan leka, titta på TV, spela, eller där man kan ha sitt umgänge när man inte vill vara i vardagsrummet. Ett loft gör att man får så mycket mer yta att använda, men samtidigt får rymden med ett högt tak. Det är stor efterfrågan på villor, under sommaren och våren. Folk vill ha nära till skog och mark när det är sommar. Och många drömmer om egen trädgård när blommorna kommer upp ur jorden.

Högt i tak med loft

Det första huset som man ser här är en villa på hela 161 kvadratmeter med 4 rum och kök plus ett loft och "skalet" för villan går då på drygt 1 miljon kronor. Ska hela villan bli inflyttningsklar med inredning, golvvärme, grund på marken, plåttak, kakel och klinker i badrum går hela huset på nästan 2,5 miljoner kronor.

En-plansvilla för stor familj

Om man är en stor familj och behöver många sovrum, på 4 sovrum och hela 7 rum och kök på 172 kvadratmeter på ett enda plan, så kan man välja detta hus. Det är inte mycket dyrare än det på 4 rum och kök. Detta hus, där bara stommen går på 1,3 miljoner kronor går på nästan 3 miljoner kronor, när det väl är inflyttningsklart. Då är huset byggt på en platta på marken, med golvvärme, plåttak, kakel och klinker i badrum och fina material i inredningen. Det är relativt praktiskt att ha en en-plansvilla, om inte för annat än för städningens skull.

Det lilla huset för en liten familj

Om man inte är någon stor familj, eller bara är ett par som vill bygga ett eget hus, eller som vill ha ett fritidshus på landet, är den lilla villan kanske lagom. Det är ett litet hus på endast 55 kvadratmeter och har bara 3 rum och kök. Den yttre delen av huset går på endast 646.908 kronor. Och hela inredningen med golvvärme, en husgrund med en betongplatt på marken, plåttak, kakel och klinker i badrum och fina inredningsmaterial går på drygt 1,5 miljon kronor. Så är man byggkunnig lönar det sig att bygga inredningen på egen hand. Däremot bör man alltid anlita proffsiga VVS-montörer och elektriker för att dra VVS-rör och elektricitet.

4 Jun 2019