Fler än man tror faller från tak

Varje skadas över 1.000 personer från taket. Det är 1.000 personer för många och helt onödigt då man kan förebygga fall från tak. Det är alltid villaägarens ansvar att den som är uppe på taket kan röra sig säkert på det. Är det en stor fastighet, är det på samma sätt fastighetsägarens ansvar att personal som är uppe på taket och antingen skottar snö eller renoverar eller reparerar taket inte ramlar ner. Det är nämligen mycket lätt att falla från taket.

Så kan du förebygga fall

Det finns en hel del som fastighetsägare och villaägare kan göra för att andra inte ska falla från taket. Att ramla flera meter ner i backen är livsfarligt. Varje år tar landets akutmottagningar emot byggjobbare och villaägare som har gett sig upp på taket utan någon som helst säkerhetsutrustning. Detta kan du göra för att motverka fall.

  1. Den som är uppe på taket bör bära en säkerhetssele. En säkerhetssele är det absolut minsta men det viktigaste. Den gör, att skulle man råka halka, trampa snett eller på annat sätt riskera att ramla ner från taket, tar säkerhetsselen emot så att man inte ramlar ner.
  2. Säkerhetsselen ska vara fastsatt i en ankarpunkt. När man väl har en säkerhetssele på sig, bör den alltid vara fastsatt någonstans på en säker punkt i taket – det vill säga en ankarpunkt. Även ankarpunkten bör sitta rejält fast och stadigt på taket.
  3. Taket bör ha ett nockräcke. Vill man förstärka säkerheten på taket kan man förutom ankarfäste, även montera fast ett nockräcke. Som namnet antyder är det ett räcke som löper längs nocken på taket. Ett nockräcke möjliggör för den som ska arbeta på taket att kunna röra sig i sidledes längs nocken och får större handlingsutrymme.
  4. Taket bör ha ett glidskydd. Längs taket kan man även montera fast ett glidskydd. Det gör så att om man har hala skor, på vintern till exempel då alla skor blir hala, så trampar man inte snett och riskerar falla ner.
  5. Man kan även ha skyddsräcke på taket. Till sist är det allra bästa, att ha ett skyddsräcke på taket. Skulle man ändå, trots allt råka ramla, kan skyddsräcket ta emot. Det hjälper också om man ska upp på taket och behöver någonstans att gripa tag i för att hålla balansen.

Anlita en leverantör av dessa produkter. Googla till exempel "taksäkerhet Stockholm" för att få några kontaktuppgifter till leverantörer av säkerhetsprodukter i Stockholm.

24 Dec 2019