Hållbara köksrenoveringar

Renovera ditt kök på ett miljövänligt och klimatsmart sätt. Hållbara tips som minskar klimatavtrycket som blir i och med en köksrenovering.

Hållbara köksrenoveringar

Hur du planerar ditt framtida kök kommer påverka både renoveringens och kökets klimatavtryck. Vissa beslut har större påverkan på vår jord än andra. Här kommer några tips för hur du kan genomföra köksrenovering i Örebro på ett mer hållbart sätt.

Återbruka så mycket du kan

Nytt är dyrt, både för plånboken och för miljön. Försök därför att återbruka i största möjliga mån. Kan du kanske lacka om köksskåpen istället för att köpa nya så gör det. Kanske kan du spara vissa bänkskivor om de är i massiv sten eller trä. Vissa saker går att bygga om eller återbruka på annat sätt. En gammal diskbänk av rostfritt stål kan få ett nytt liv i ett utekök på lantstället. Om du inte kan eller vill så försök sälja eller ge bort det som blir över.

Energieffektiva vitvaror ger mindre klimatavtryck

Välj vitvaror såsom spis, kyl, frys och diskmaskin i den bästa energiklassen så kan du till och med sänka energiförbrukningen i ditt kök och på så sätt göra en miljögärning. Se till att köpa bra märken med lång garanti så att du vet att de håller länge. Att köpa nytt är som sagt aldrig bra för miljön.

Köp en träbänk när du köksrenoverar

Trä och laminat har mycket mindre miljöpåverkan än till exempel sten och komposit. Köp därför en bänk i certifierat trä eller i laminat. En bänk i massivt trä är dessutom bra då du bara kan slipa ner den och olja in den, så blir den som ny. Dessutom är det just nu väldigt trendigt med inredning i trä, det följer de ideal som den minimalistiska stilen Japandi genomsyras av. Om du inte vill ha en träbänk kan du istället välja en av laminat, de kan härma det utseende och textur som en stenbänk har fast till ett mycket lägre pris. En vinst för både dig och miljön.

Välj återvunna material i Örebro

Försök hitta ett kök som tillverkats av återvunna material. Det är faktiskt lättare än du tror. Idag tillverkas en hel del kök av återvunna material. Återvunna material kan vara PET-flaskor och träfiber i MDF-fronterna eller spånskivan på insidan köksskåpen. Hur man kan återanvända material på olika sätt utvecklas hela tiden och kökstillverkarna är medvetna om att hållbara kök är attraktivt. Fråga därför, när du tittar på kök, om de har några kök som är tillverkade av återvunna material.

Tack så mycket för att du tänker på vår miljö när du renoverar ditt kök!

11 Apr 2022