Hur kan man förnya ett klinkergolv?

Går det att förnya ett klinkergolv? Det som är bra med golv som är lagt med material av hög kvalitet som till exempel stengolv eller klinker, är den att de flesta sådana golv går alldeles utmärkt att slipa om – eller åtminstone polera. Vill man slipa om ett klinkergolv, bör man inte använda det allra grövsta slippappret på en slipmaskin, utan i så fall ett slippapper som är skonsamt och som mer polerar det.

Har man ett klinkergolv, kan det lätt bli både slitet och smutsigt. Man kanske lade ett golv med klinker för att det skulle vara mer hållbart och då vill man säkert att det klinkergolv som man har ska vara snyggt när det nu ska hålla för åtminstone 20 år framåt. Men vad gör man om det har blivit både slitet och smutsigt efter bara 5 år? Det som är bra med klinker att du faktiskt kan förnya  ytan på olika sätt.

Måla om klinker

Vill man, kan man faktiskt måla om sitt klinker golv. Det som är viktigt innan man målar om det, är att förbereda golvet för ommålningen så bra som möjligt. Det innebär att man bör rengöra det riktigt ordentligt på förhand. Skulle det finnas smutsfläckar, eller fettfläckar måste allt sådant bort. Fogarna behöver rengöras. Man kan använda ättikssprit och lite vatten och rengöra i fogarna. Fattas det fogmaterial, lägg i extra fogmaterial innan man målar om. Finns det sprickor i kaklet, bör även de lagas innan man målar om det. Finns det hela klinkerplattor som har sprickor kan man spruta i fogmaterial och sedan torka snabbt med en trasa så att ytan blir intakt. Låt sedan torka och slipa om med slippapper innan man målar om det. När det sedna är dags att måla om; använd skumgummiroller för en grundfärg innan man stryker på färgen. Oftast behöver man måla om golvet några gånger innan det är klart.

Slipa om klinkergolv

Många är medvetna om att det går alldeles utmärkt att slipa om ett stengolv, men även ett klinkergolv går faktiskt att slipa om. Det som är viktigt med en golvslipning av ett klinkergolv är att man måste använda ett skonsamt slippapper. Det finns en slipmaskin med Twister som går alldeles utmärkt att slipa om klinkern med. Den har ett slippapper som är tänkt för att slipa om ett klinkergolv. Dessutom suger en upp allt skadligt damm som kommer ur slipningen. Som när man slipar om andra golv, är det viktigt att tänka på att slipa om jämnt och fint och att röra maskinen jämnt över hela ytan på klinkergolvet. Här kan man läsa mer om golvslipning på: https://www.golvslipningbromma.nu.

24 Jan 2020