Med magiska kunskaper

Har du ljus, värme och möjlighet att laga mat? Då har du troligen fungerande elektricitet i ditt hem. Men vem ser till att du har all elektricitet som du kan behöva för att allt ska fungera?

Om strömmen går på grund av en avgrävd kabel eller en kraftig storm, så går det ganska snabbt innan du inte längre kan fungera som vanligt. Du kan inte tända någon lampa, inte få igång värmen i huset, inte heller kan du laga mat på spisen eller kyla ner din mat. Men det är värre än så. För elektricitet är det som driver pumpen på bensinmacken, alla kortläsare när du ska betala och din kontakt med omvärlden genom laddad telefon eller dator. På det viset är en elektriker en person som är livsviktig för att du ska ha en fungerande vardag.

Det ska bara fungera

För dig som inte är utbildad inom elektricitetens värld kan det verka som att elektricitet är magi. Det är något som kan driva det mesta som du behöver för att fungera. Och ändå är det något som du inte riktigt kan förstå hur det fungerar och varför. Visst kan du läsa dig till hur allt hänger ihop, men det är ändå inget som du kan se med blotta ögat. Ännu konstigare blir det kanske om du tänker på att du till och med kan få ditt hjärta att slå och fungera med hjälp av elektricitet. För det är vad som krävs om ditt hjärta slutar slå. 

30 Jun 2021