Passa på att titta efter smide när du går i Stockholm

Brukar du ägna tid åt att titta närmare på byggnader och arkitektur? Har du lagt märke till allt smide som finns i portar och gamla grindar i Stockholms innerstad? Faller det dig i smaken?

Passa på att lägga märke till gamla grindar och portar när och om du är på besök i Stockholm. Längs gator och torg i Gamla Stan kan du säkert hitta både det ena och det andra intressanta smidet. Håll ögonen öppna när du är där nästa gång. Det kommer att löna sig, ska du veta. Och kanske får ditt liv en ny dimension när hjärtat och själen får sitt kulturarv skrivet på näsan.

Bevarat gammalt smide i Stockholm och dess omnejd

Det som vi har mitt framför näsan är kanske inte det vi ser, alltså verkligen lägger märke till, i vårt dagliga liv. Det är så mycket vi tar för givet. Att det ska vara en självklarhet. Men det är inte så det är. Inget varar för evigt. Inte ens de stora gigantiska byggnaderna får stå kvar längre än några futtiga århundraden. Är det inte människor som förstör sitt eget verk så är det naturen som bryter ner det. Sakta och mycket säkert har allt hopp kvävts om att det är något som ska få vara kvar för evigt.

Smide är en produkt som tar lång tid att bryta ner. Kanske kommer du att se gamla grindar och portar någonstans där ute i naturen. Långt borta från Stockholms innerstad. Läs mer om smide på denna webbsida: https://www.smedstockholm.se/

20 Sep 2021