Så gör du med fukten

Har du också drabbats av fukt i ditt hus? Det är nästan en mardröm att drabbas av fukt- eller vattenskador i sitt hus. Konsekvenserna av en sådan skada kan bli väldigt omfattande med höga kostnader innan man har kommit till rätta med alla skador och reparationer och innan allt är klart. En fukt- eller vattenskada kan ta lång tid innan den har avlägsnat helt. För att det inte ska dra ut på tiden allt för mycket är det viktigt att du gör följande.

1. Besiktning

För det första är det viktigt att anlita ett företag som kan komma och sanera i fuktskadan. Många fuktskador kan ge farliga fuktsporer som inte är hälsosamt att andas in, därför ska man inte börja riva i fukten själv utan låta ett företag som kan isolera fuktsporerna innan de hanterar materialet som har drabbats av fukten. När du har tagit kontakt med ett sådant företag vill de komma ut och besiktiga skadan för att få en uppfattning om skadan, innan de påbörjar arbetet. På så sätt får både du och dem en uppfattning om storleken på fuktskadan.

2. Sanering

När företaget har en uppfattning om omfattningen på skadan, kommer de att göra luftslussar, som ska skydda omgivningen, så att andra inte ska få i sig av luftsporerna och skadas. De sanerar sedan det skadade området. 1) De skyddar först området. 2) River upp allt material som har skadats av fukten. 3) Torkar  ut allt det drabbade området.

3. Renovering 

När saneringen är klar är det sedan dags att ersätta det skadade materialet med nytt, fräscht sådant. Då kan man komma att behöva lägga nytt golv, bygga nya väggar, eller delar av golv eller väggar, beroende på omfattningen av det som har skadats. 

Hyra avfuktare

Om inte fukten har åstadkommit någon stor skada utan bara är lite fuktigt kan man hyra en avfuktare som ser till att området torkar ut och som tar bort lukten av fukt. Det är ju sällan man behöver en avfuktare mer än de gånger som man har drabbats av fuktskador, vilket vi får hoppas inte händer flera gånger. Att hyra en avfuktare är inte särskilt svårt, känner man inte till ett sådant hyrföretag kan man alltid googla "hyra avfuktare" och skriv för säkerhetsskull även in din ort, där du bor, så bör du få förslag av Google som passar dig. Då är det bara sedan att ta kontak med ett bolag, be o offert, och referenser. Då kan de komma ut och hjälpa dig med avfuktningen. De kan ge dig råd om avfuktningen, hur den fungerar. De kan inspektera skadan före och efter och mäta så att fukten faktiskt har kommit bort.

28 Jul 2018