Så lär du dig lägga golv

Funderar du på att utbilda dig till något hantverkaryrke? Det finns några olika hantverkaryrken som man kan arbeta som; murare, kakelsättare, stenläggare, snickare, VVS-montör och många fler. Som snickare har man möjlighet att arbeta med många olika saker. Antingen blir man möbelsnickare och kan snickra möbler. Man kan även arbeta med snickerier på teatrar, eller inom någon industri, men många väljer att arbeta med inredning, som till exempel golvläggare. Då lägger man golv antingen i trä, med tiljor. Breda tiljor som bildar trägolv, brukar vara tillverkat i furu, ask, ek eller teak, beroende på vilket utseende som man vill ha på sitt trägolv, eller hur mycket som man är beredd att lägga på sitt trägolv.

Modern vardagsrum

Lägga tiljor

Tiljor är breda plankor. Vi ser ofta tiljor som är lagda av furu. Furu är egentligen björkträ, vilket ger ett mycket ljust golv, relativt mjukt men ett väldigt tåligt golv. Ett golv i furu kan man slipa nästan hur många gånger som helst. Ett furugolv blir väldigt snyggt. Man kan även lägga ett golv i tiljor av laminat, det vill säga en imitation av hur ett trägolv kan se ut. Man kan även lägga ett sådant golv i ask, eller teak om man vill ha ett lite mörkare trägolv.

Lägga parkett

Lägger man trägolv i ett parkettmönster lägger man det i små stavar som man gör ett mönster av. De flesta parkettgolv är lagt av ek. Ibland kan man även blanda olika träsorter för att få ett levande trägolv som skiftar i olika nyanser och blanda ljust med mörkare träslag. Ett trägolv måste underhållas. Görs det på rätt sätt kan det hålla i mer än 50 år. Med tiden mörknar träet och blir bara vackrare med tiden.

Så underhåller man ett trägolv

Ett trägolv ska man rengöra med jämna mellanrum. Beroende på hur ofta det används, kan man behöva bona och vaxa golvet. Tvättar man golvet ska man aldrig använda något annat rengöringsmedel än såpa. Såpa är det enda som träet mår bra av. Andra kemikalier förstör träet och gör att det ser tråkigt och träet bleknar. Vill man behålla den träbehandling som man en gång har gjort bör man endast använda såpa på trägolvet. Det plus vatten är alldeles tillräcklgit för att hålla trägolvet vackert.

Om du söker en firma som både kan lägga ett nytt trägolv eller som du vill ska ta hand om ditt trägolv (och renoveringen av din bostad) kan du alltid googla "golvslipning Stockholm", om det är i Stockholm som du är i behov av en golvsättare. Om du inte bor i Stockholm, skriver du in din ort i Googles sökfält. 

8 Sep 2018