Se till att byggmaterial som blir över kommer rätt

Ska du bygga eller renovera? Har du anlitat en professionell hantverkare för bygget eller renoveringen? Ska du bygga själv, kan det vara svårt att vet hur du ska hantera det restavfall som uppstår vid ett bygge eller en renovering. Därför kommer vi här att gå igenom de olika restmaterial som kan uppstå vid ett bygge och vid en renovering. Beroende på vilket du renoverar eller bygger blir det ju olika restavfall, därför tar vi upp olika saker som kan bli över. Kom ihåg att vissa saker kan du sälja vidare, har det blivit över mycket träpanel kan du alltid sälja det vidare till någon som bara behöver korta paneler. Samma sak med oöppnade målarfärger kan du även sälja vidare så att någon annan kan använda det.

Material som kan bli över

Målarfärg – hanteras som farligt avfall och ska sorteras som det. Man ska absolut inte hälla ut det i vasken även om det är i mycket små mängder. Det kan tyckas som en bekväm lösning men är absolut inte att rekommendera. Åk ut till närmaste återvinning och släng det på rätt ställe så att personalen på återvinningen kan slänga det på rätt sätt.

Träbitar – detta är inte så farligt, som överbliven målarfärg. Är det små stumpar eller brädor som har blivit över, kan du alltid annonsera om det på Blocket. Det brukar alltid finnas en och annan som behöver de små brädorna till sitt bygge. Du kan bränna upp det, men vi rekommenderar att inte göra det om det är färdigt tryckimpregnerat trä eftersom det avger giftig rök. Åk även med detta till återvinningen om du inte säljer eller ger bort det.

Plåt – plåt som blir över brukar man inte kunna göra så mycket med. Bäst är att åka med det till återvinningen. Lämna det inte kvar på gården då det lätt blir en som en sopdump i din trädgård. Ska du använda det till barnens lekstuga är det en bra idé, men gör klart barnens lilla hus, eller kojan om du bestämmer dig för att behålla det. Annars blir det lätt stående där du senast lämnade det.

Betong – betong är ett material som du gott och väl kan använda till fler saker, om du håller det fuktigt. Varför inte bygga dig en egen utegrill av materialet? Betong är också något som du kan bygga något nytt av i badrummet. Varför inte gjuta dig en inbyggd förvaring i badrummet, en öppen spis i vardagsrummet eller något prydnadsföremål? Du kan göra utomhuslyktor av materialet om du så önskar.

El-restprodukter – rester från elsladdar och liknande är inget att återanvända, om du inte är elektriker, vill säga. Det är bara att åka med det till återvinningen.

Anlita en byggstädningsfirma

Om du inte vill eller hinner åka till återvinningen, finns det företag som kan komma och byggstäda åt dig efter ditt bygge, eller renoveringen. Då kommer företaget ut och kontrollerar vad du ska bygga och kan på grundval av det ge en relativt exakt offert. Detta är något som du kan utnyttja och använda RUT-avdraget, och få ner arbetskostnaden för. Är du under 65 betalar kan du dra av som mest 25.000 kronor per år och per person. Är du över 65 kan du dra av så mycket som 50.000 kronor. Ju fler som äger bostaden där bygget eller renoveringen äger rum, desto mer kan ni tillsammans få ner kostnaderna för byggstädningen.

16 Apr 2018