Senaste inredningstrenderna

Ska du renovera köket eller badrummet? Det finns en hel del trender inom renoveringar och materialval. Vi ser mycket naturmaterial och färger i år. Vi ser färger som går i sandfärg, mossgrön och terracotta. Materialvalen är numera i sten, som är praktiskt, vackert och underhållsfritt.

Olika stensorter att välja mellan

Granit

Stenskivor i granit är ett urstarkt alternativ. Då kan du välja färger i allt från ljusgrått till mörkgrått och rosa.

Marmor

Marmor är det klassiska materialvalet. Har hängt med ända sedan romartiden. Marmorn är egentligen vit, alla andra färger är missfärgningar.

Kompositsten

Kompositsten är en blandning av olika stensorter och ett sätt att återvinna stenmaterial.

Kalksten

Relativt porös stensort. Är vackert vit, men kanske med minst hållbarhet. Den tenderar att vara porös och mjuk.

Så väljer du rätt sort

De olika stensorterna har ganska olika egenskaper.

Marmor är ett lyxigt val men kan tyvärr repas och ge fläckar, som kan korrodera ytan. Då kan man behöva behandla ytan för att få till det vackra utseendet hos marmorn. Den ska torkas dagligen med en fuktad trasa för lång hållbarhet

Granit är den stensort som har längst hållbarhet. Den tål värme och tar inte åt sig vätska. Ju mörkare granit desto mer vätskebeständig. Alltså, mörkgrå granit stöter mer bort vatten än ljus granit. Lyckas du däremot få någon fläck på en granitskiva kan den var svår att få bort. Även granitskivan mår bäst av att torkas dagligen med en fuktig trasa.

Kompostistenen har mycket lång hållbarhet, det tål repor, har en hygienisk yta, är underhållsfri och har nästan inga porösa egenskaper alls. Däremot är den inte som granitskivor som klarar av hetta. 

Betong är också ett billigt alternativ. Klinker i kök och badrum lägger sig i mellanprisklassen. Ju tåligare och mer beständigt materialval, desto högre pris ,förutom betongen då.

Klinker i både kök och badrum ger ett hygieniskt intryck. Till skillnad från träpaneler är klinkers mer beständigt. Så gott som underhållsfritt, vilket inte träpanelerna är. Framför allt i badrummet bör du se upp för risken för fukt med träpaneler. I övrigt är trä ett miljövänligt alternativ, liksom komposit som är ett återvunnet material.

Välj golv

Då det kommer till golv i köket, finns allt från parkett, laminat, eller linoleummatta. Man kan även välja en plastmatta om man så önskar. Det mest beständiga är klinker, liksom i badrummet. Klinker i badrummet tillsammans med golvvärme är riktigt lyxigt. I övrigt kan man välja en våtrumsmatta, vilket är ett billigt alternativ.

5 Jan 2018