Ska du bygga en musikstudio?

Utrustning, ljudisolering, programvara – det finns mycket att tänka på när det kommer till att bygga en musikstudio. Många väljer att själva inte bygga den från grunden, med ljudisolering och allt, utan letar istället rätt på en studio som redan har det mesta klart. Dessa kan dock vara dyra att hyra, en anledning till att det finns ett så pass stort intresse hos många kring att faktiskt bygga en egen musikstudio. En annan fördel med det är att man kan anpassa bygget precis så som man vill ha det.

Hitta en lokal

Utan alltför stora ambitioner vad gäller ljudkvalitet och enkelhet med mixning, kan du med fördel sätta upp din studio hemma vid skrivbordet. Om rummet inte anpassat är det dock mycket svårt att få en bra miljö att mixa i. Rummet ska vara så neutralt som möjligt, så att ljudet från högtalarna når dina öron med minsta möjliga påverkan. Kanske har du ett garage du kan ljudisolera och börja bygga i?

Många musiker i större städer, till exempel Stockholm, har inte alltid plats i lägenhet eller garage för att bygga en egen studio. Som nämnt inredningen är det inte vanligt att man hyr en källarlokal någonstans, och just i Stockholm är det nog särskilt vanligt. Där bör till exempel all ljudisolering redan vara fixad, vilket gör det enkelt och billigt att komma igång, även om månadskostnaden kan vara hög. Givetvis går det att hitta en lokal som inte förberedd för att fixa ljudisolering och annan anpassning på egen hand.

Utrustning

För att komma igång ordentligt bör du ha viss grundläggande utrustning. Till exempel:

  • Dator
  • Ljudkort
  • Monitorer
  • Mikrofon

Vad du behöver beror väldigt mycket på vilken musik du ska göra. Är du en dj behöver du kanske inte ens en mikrofon, om din musik endast är instrumental. Med det sagt anser många att en mikrofon är ett nödvändigt verktyg, även för de som gör instrumental musik. För dig som vill kunna göra olika typer av musik bör det åtminstone finnas en mikrofon att lägga sång med, samt ett keyboard.

När du ska köpa din utrustning kan det löna sig att kolla på begagnade prylar, eller att bara prisjämföra ordentligt. Bor du i en större stad, som Stockholm, har du många butiker att välja emellan. Bara inom Stockholm skiljer sig priserna faktiskt åt en hel del.

Gör upp en budget

Om man är någorlunda ambitiös är det inget billigt projekt att bygga studio. Med all utrustning som krävs, kan tusenlapparna snabbt springa iväg. Således är det bra att göra upp en budget redan från början. Sätta ett tak som tål att överskridas, så att du inte står handfallen om några oväntade utgifter dyker upp.

Som tidigare nämnt beror dock kostnaderna helt och hållet på vad du ska göra för musik, och vilka ambitioner du har. Ska du bara göra instrumental elektronisk musik till exempel, kan du komma undan ganska billigt.

2 Mar 2018