Ska du byta fönster själv?

Funderar du på att byta dina fönster? Det är säkert inte så komplicerat som det vid första tanke kan ge vid handen. Är du händig och genomfört andra renoveringar på egen hand tidigare, är det inte så stor sak att göra det även med dina fönster. Det viktiga är att du gör allt i en viss ordning och att du gör varje moment ordentligt. Du vet varje snickares knep är att vara otroligt noggrann för bästa utförande. Man ska inte ha bråttom när man renoverar.

Detta behöver du för att byta dina fönster

Förutom själva de nya fönstren behöver du en hel del verktyg, såsom kofot, vattenpass, karmskruvar och tillhörande verktyg, du behöver en tumstock, hyvel, drevningsremsor. Vilka fönster du väljer har stor betydelse för slutresultatet. Byter du till energiglas, kan du fp en bättre isolering i din bostad. De flesta fönster som isolerar för att spara energi har en tunn beläggning på fönstret för isoleringens skull. En annan ska du kan tänka på när du byter fönster, är att byta till underhållsfria fönster. De riktigt fina fönster som är underhållsfria har en träkarm på insidan och aluminium på utsidan. PÅ det sättet behöver du inte oroa dig för flagnande färger och murkna fönsterkarmar längre.

Så här gör du:

1. Ta bort fönsterfodret. Bänd loss det försiktigt, dem kan du använda på nytt, om de inte är för slitna.

2. Förbered bytet av fönster med hjälp av klossar. Då mäter du fönstret först för att vet a hur stora klossarna ska vara. Du mäter höjdöppningen av fönstret minbus höjden på karmyttermåttet och delar det med 2. Sedan lägger du två klossar i öppningen cirka 50 millimeter från kanten. Se till att de de sitter vågrätt. Det är viktigt för att vet a att fönstret ska sitta rätt senare.

3. När du fått bort karmarna, spikar du fast två träbrädor över fönstren på utsidan (för att det nya fönstret inte ska ramla ut).

4. Skruva fast de gamla (eller nya) karmarna. Har du fönsterbågar som du behöver skruva fast innan själva fönstret gör du så. Det beror på fönsterkonstruktionen.

5. Isolera fönstren, och sätt fast fönsterbläcket. Sedan hänger du in fönsterbågen – kolla så att du kan öppna och stänga fönstret. Spika sedan fast fönsterbläcket innan du sätter dit det nedre fodret.

Det kan också vara bra att tänka igenom vilka sorts fönster du vill byta till. Väljer du fönster med högre kvalitet betalar du en högre prislapp. I längden lönar det sig att välja kvaliteten. Dels håller fönstren längre. Dels kan du räkna med att kunna spara pengar på en bättre isolering om du väljer energi-glas-fönster. Så bland det första du bör göra är att leta efter en bra fönstertillverkare. Här hittar du en som jobbar med fönsterrenovering i Stockholm.

20 Jan 2018