Tips för dig som ska måla

Det finns några saker man bör tänka på innan man sätter igång och målar om där hemma. Visst är det kul att få genomföra målningen då man ser resultat av sina ansträngningar under tiden man målar. Det är nog ett av de mest självklara gör-det-själv sysslorna att just måla om väggarna i huset då det är ett snabbt och enkelt sätt att förnya huset.

Innan man köper hem färg och sätter igång arbetsprocessen är det viktigt att undersöka om väggarna är i dåligt skick, ta reda på vilken sorts färg väggen tidigare varit målad med och bestäm vilka krav du har på den nymålade ytan. Utifrån detta kan man sedan bedöma hur lång tid som behövs innan man är färdig med hela målningsarbetet. Är man osäker på vilken färg som väggen senast var målad med kan man vattentesta målningsunderlaget och få reda på det. Om till exempel färgen löses av vatten är det troligen limfärg, om väggen färgas mörk av vatten är det förmodligen kalkfärg. Blir ytan grovt knottrig är väggen sandfärgsgrängad, om ytan däremot inte påverkas alls är väggen målad med latex, alkyd eller oljefärg.

Självaste målningen går ofta ganska fort, det är mer förarbetet som ibland kan ta en del tid. Det är därför extra viktigt att man är noggrann med förarbetet och till och med lägger lite mer extra tid på den delen. Då kommer målningen utan tvekan gå mycket smidigare. Förarbetet inkluderar till exempel att skydda golv och möbler från målarstänk, speciellt viktigt om man ska måla med latexfärg eftersom sådan färg som torkat in är mycket svår att få bort. Tejpa även alla lister, dörrfoder och andra detaljer som sitter nära den väggyta man ska måla. Detta går bra med en så kallad maskeringstejp, för hur säker man än är på handen kan du slitna och få målarfärg på trädetaljerna. Därmed så kan det färdiga arbetet isåfall ge ett lite slarvigt intryck.

Det är viktigt att vara noggrann om man ska tvätta väggarna med målarsoda innan man börjar måla. Att man tvättar väggen tills väggen verkar helt ren från smuts och fett är ganska naturligt, men se till att skölja väggen gärna flera gånger. Skölj väggen med rent vatten och svamp, byt sköljvatten flera gånger. När man har sköljt väggen och vattnet inte längre känns halt är ytan fri från sodalösning.

Att tänka på

Se över rummet som ska målas innan du köper färg och penslar. När du kommer till affären är det till exempel inte bara ytan du ska tänka på, utan det är bra att ha noterat om det finns svåråtkomliga ställen, exempelvis bakom rör eller element i rummet. Då kan det i sådana fall vara lämpligt att investera i en elementpensel eller -roller. Det kan vara värt att också investera i ett förlängningsskaft på rollern, det ger en större kraft när man målar Om man vet med sig vad man behöver innan man går till måleributiken är risken mindre att man lockas av det stora sortimentet och förköper sig.

Tips för penseltvätt

Tumregeln när det kommer till rengöring av penslar är att tvätta dem i samma vätska som färgens lösningsmedel. Med andra ord, om du till exempel har målat med en latexfärg bör man därför tvätta penslarna i vatten. Har man däremot målat med alkydfärg måste man använda lacknafta för att penslarna och verktygen ska bli rena igen.

Behöver du hjälp med din målning? Läs mer här!

23 Jul 2017