Tips för en lyckad platsbyggd garderob

En platsbyggd garderob i gammal stil kan ge hela sovrummet ett rejält lyft. Det är snyggt, samtidigt som det även är praktiskt då du kan anpassa garderoben efter dina förutsättningar. Bor du till exempel i en riktigt gammal fastighet i Gamla stan i Stockholm, kan en platsbyggd garderob anpassas efter tak som är både lågt och snett på sina ställen. En platsbyggd garderob gör helt enkelt att hemmets utrymmen kan utnyttjas till max, vare sig det handlar om en trång lägenhet i Stockholm eller en stor villa i Sydsverige.

Förbered bygget väl

För att din platsbyggda garderob ska bli så bra som möjligt är det viktigt att förbereda bygget så bra det bara går. Ett konkret tips att börja med är att mäta ut platsen och markera med tejp. Genom att markera med tejp får du en bra överblick över hur garderoben kommer att se ut när den väl är på plats.

Om du redan har gjort ritningar kan du behöva göra om dem nu. De tejpade linjerna gör ibland att man får ompröva sina tidigare mätningar något. Sätt helt enkelt tejpen på ett sätt som du gillar och mät sedan längs tejpen. Om du, som nämnt i inledningen av den här texten, bor i en trång fastighet till exempel liknande dem i Gamla stan i Stockholm, kan du även sätta tejp på taket. Om garderoben ska stå ända upp till taket är det bra att få en överblick där också.

Budget

Som med alla byggen – stora som små – är det bra att göra upp en budget på förhand. Bestäm hur mycket du kan tänka dig att lägga ner på en platsbyggd garderob och välj materialen därefter. Kanske blev materialkostnaderna mycket billigare än du hade tänkt dig? I sådana fall kan du kanske kosta på dig att anlita en firma för jobbet. Hantverkare som gör detta finns över hela landet, men i en större stad som Stockholm och Göteborg har du garanterat flera aktörer att välja mellan.

Att anlita en firma för att bygga en platsbyggd garderob blir inte särskilt dyrt. Jobbet tar ofta inte särskilt lång tid att utföra. Med ROT-avdraget kan du dessutom dra av för stora delar av arbetskostnaden, något som också bör räknas med i din budget.

Detaljer och utsmyckning

Det finns mycket man kan hitta på när det kommer till att smycka ut en platsbyggd garderob. Kanske har du redan något snyggt färgtema i rummet? I sådana fall kan du få med den färgen i ett snyggt mönster på garderobsdörrarna. Vidare kan du till exempel sätta pärlspont för att få ett riktigt snyggt utseende på den.

7 Jun 2017