Vad behövs till en badrumsrenovering?

Dags att renovera badrummet? Det är väldigt mycket man ska tänka på då inget får gå fel. Men med en bra planering och en hel del tålamod undviker ni fällorna och kan snart njuta av ert nya badrum.

Badrummet är ett viktigt rum och det är inte så ofta som vi har tillfället att renovera det. Att renovera ett badrum kostar lite extra eftersom man inte kan göra det själv utan i stället bör anlita hantverkare med speciell kompetens för våtutrymmen. Badrummet utsätts dagligen för fukt och därför är det viktigt att fuktspärrar och avlopp utförs korrekt för att undvika vattenläckage. Utförs arbetet inte korrekt och skador sedan uppstår gäller inte heller hemförsäkringen. Man gör därför bäst i att anlita auktoriserade hantverkare. Det man kan göra för att få ner kostnader är att själv köpa in kakel, inredning, strömbrytare, lampor etc.

Rita en skiss över badrummet

Inför en badrumsrenovering är det bra att ha en plan för hur man vill att badrummet ska bli. Man kan enkelt börja med att bara göra en skiss och rita in de saker som man vill ha i badrummet som exempelvis dusch, badkar och tvättmaskin. Då ser man enkelt vad som får plats och om det går att få in det där stora lyxiga badkaret som man drömmer om. Fundera även på vad som ska förvaras i badrummet och om det behövs skåp för detta. Hur många är ni i familjen och vem kommer att nyttja badrummet? Bestäm er för en speciell stil och försök sedan att hålla den då ni väljer kakel och inredning. Välj även typ av belysning som exempelvis spottar och allmänbelysning och bestäm var uttag ska sitta.

Ta hjälp av rörmokare och elektriker

När ni ändå anlitar kunniga hantverkare med de rätta certifikaten att utföra våtrumsarbeten kanske ni även ska passa på att byta gamla rör och golvbrunn? Dessa håller normalt i ungefär tjugo år. Vill ni även kunna använda elektriska apparater i badrummet ska det vara speciella 230V-uttag i badrum. Dessa ska vara jordade och kopplade till jordfelsbrytare. Rita in även rör och vattenledningar och el på skissen så är det sen enkelt för både rörmokare och elektriker att se vad ni vill. Speciellt om ni kanske vill byta plats på exempelvis toalett och tvättställ. Hantverkarna kommer säkert även att komma med kloka råd då de vet hur man löser saker på bästa sätt. Ta därför tillvara på deras kunskap.

19 May 2020