Vad kostar ett tak?

Har det blivit dags att lägga om taket? Ett takbyte innebär ofta en större kostnad men ökar samtidigt husets värde. Men hur mycket kostar ett nytt tak och kan man välja ett annat material?

Ett nytt tak kostar en hel del och hur mycket beror på vilket material man lägger, men även takets storlek spelar in. Ett lertegeltak är dyrast men det är också det tak som har längst livslängd. Det finns tegeltak som är över hundra år gamla och slår man ut kostnaden på alla år blir det inte så dyrt. Ett plåttak kostar också en hel del men inte lika mycket som ett tak av tegel, och ett plåttak är i stort sett underhållsfritt och har en livslängd på ungefär femtio år. Det gör plåttaket till ett väldigt prisvärt alternativ. Ett papptak är det som är billigast att lägga men det har också en kortare livslängd.

Ibland behövs det bygglov

Ibland vill man också byta takmaterial. Kanske har man inte råd att lägga ett nytt tegeltak och det gamla är utslitet och taket har börjat läcka. Då kan man istället lägga ett nytt tak av papp för att inte riskera att drabbas av fuktskador när det regnar. Men många som vill byta taktyp vill ofta lägga tegel eller betongpannor. Då måste man först förvissa sig om att byggnaden klarar av att bära upp den tyngd som ett nytt tegeltak innebär. Ligger huset dessutom i ett tätbebyggt område måste man också först ansöka om bygglov för att ändra husets utseende. Läs mer om takläggare och hur de kan hjälpa dig här: taklaggareuppsala.nu

25 Jan 2021