Vilket byggmaterial ska man lägga golvet med?

Året 2019 säger inredarna är året när vi går över till det hållbara, det som har kvalitet och det som är miljövänligt. Vi är inte intresserade av att köpa-slita-och-slänga längre. Vi vill köpa även om det kostar mer, sådant som håller för en längre tid. Och köper vi inte nytt, köper vi något gammalt, men som håller än i många år, och vill vi inte köpa det som är gammalt, köper vi något som har återvunnits. Och vill vi inte det, köper vi av en tillverkare som har en tydlig policy om att återvinna och återanvända material som redan finns. Så när det kommer till vilket material som vi ska lägga ett nytt golv med, kommer frågan om hållbarhet och miljövänlighet in i bilden.

Vilka material som är hållbara

Inte så konstigt är det de vackraste golven som också är mest hållbara. Det är golv lagda i trätiljor, i parkett eller i stenskivor. Och de golven kan man också slipa om, nästan hur många gånger som helst, beroende på hur djupt materialet är. Ska man kunna slipa om golv bör det finnas ett djup på mer än 250 millimeter för att man ska kunna ta fram en ny yta på golvet. De slipmaskiner som man använder numera är så pass effektiva att man kan slipa om nästan alla material som man lägger golv med; linoleum, klick-golv, laminat och till och med vissa plastgolv. Förut behövde man andningsskydd och isolera rummet där man slipade om golvet då det bildades så mycket fint damm som inte var särskilt hälsosamt att andas in. Numera behövs inte det då slipmaskinerna är utrustade med dammsugare som avlägsnar allt sådant damm.

Så länge håller golvet

När man ska lägga golvet kan det vara bra att veta hur länge golvet kommer att hålla, beroende på vilket material som man har använt till golvet. Därför går vi igenom hur många år som olika golv kan hålla beroende på vilka material som man har använt.

Trägolv – kan hålla i 50-60 år om man ser till att slipa om det efter 20-30 år.

Stengolv – håller till stenskivorna utsätts för yttre påverkan.

Plastgolv – håller 10-20 år.

Linoleum – kan hålla 20-30 år om det slipas om.

Golvslipning gör att golvet håller längre

Summa summarum håller golvet för en längre tid om man ser till att slipa om det, och det kan man göra med nästan alla golv. Det enda golv som man inte bör slipa om är ett platsgolv som man lade på 1970- eller 80-talet. Plastgolven då var av så pass dållig kvalitet att det inte är värt besväret. Läs mer om hur du får tag i hantverkare som kan slipa golv i Stockholm på: https://www.slipagolvstockholm.se.

14 Jun 2019