Akvaponik är en urgammal odlingsteknik som ursprungligen uppstod i Kina för tusentals år sedan. Den går ut på att odla på ett hållbart sätt genom att kombinera fiskodling (akvakultur) med vattenodling av växter (hydroponik). Har du nyligen byggt hus och håller på att anlägga en trädgård kan det här verkligen vara av intresse eftersom detta är en odlingsform som är idealisk i exempelvis ett växthus.
Hybrid
Akvaponik är alltså en sammanslagning av begreppen akvakultur och hydroponik. Det finns nästan lika måna olika sätt att driva ett akvaponiskt system som det finns utövare, men grundförutsättningarna är ändå desamma. Vanligtvis när man odlar fiskar i ett akvarium bildas ammoniak som till slut blir skadligt för fiskarna. Ammoniaken i vattnet kan dock med hjälp av särskilda bakterier omvandlas till nitrater, som i sin tur är utmärkt vid odling av växter. I ett akvaponiskt system förs det ammoniakhaltiga vattnet från fiskbehållaren till en växtbädd, vanligen fylld med exempelvis lecakulor. I växtbädden lever maska och mikrober som äter ammoniaken och i sin tur producerar nitrater och mineraler som växterna hämtar näring från.
IBC-tank
Som sagt finns många varianter av akvaponiska system. Ett av de vanligare för mellanstora odlingar som passar i exempelvis ett växthus är att använda sig av en farmartank, eller IBC-tank som det officiellt heter. IBC står för Intermediate Bulk Container och används inom fraktnäringen för att transportera både flytande och fasta råvaror. En tank är 100 till 120 meter hög och ungefär lika bred och djup. Den är tillverkad i PVC-plast och har en skyddande gallerbur av stål omkring sig, vilket gör den okänslig för stötar. IBC-tankar står på pallar och kan flyttas runt med gaffeltruck. Man kan även stapla flera IBC-tankar på varandra, vilket gör IBC-tanken idealisk för transporter, både till havs och på land. För mer information om IBC-tankar, läs här.
I ett akvaponiskt system använder man sig av en IBC-tank som man delar på mitten och använder ena delen till att odla fisk och skaldjur, den andra delen som odlingsbädd till växterna. Om du vill använda en begagnad IBC-tank är det viktigt att du har koll på vad den använts till tidigare. Ibland används IBC-tankar för att frakta diesel och andra miljöfarliga ämnen och även om tanken rengjorts ordentligt kan det ändå vara skadligt för fiskar, som är känsliga varelser. Vill man ha tag i en begagnad IBC-tank kan man höra sig för på bondgårdar, hos åkerier och budfirmor och även i partihallar och andra typer av råvarugrossister. En begagnad IBC-tank går att få tag i från några hundra kronor till ett par tusen, beroende på skicket.
Ekologiskt hållbart
I ett akvaponiskt system behöver du inte byta ut vattnet som i ett akvarium, utan det rengjorda vattnet återförs till fiskarna efter att det gått genom fiskbädden. Detta gör systemet i det närmaste självförsörjande, det man måste göra är att mata fiskarna och odla och skörda grödorna. Det enda vattnet som måste ersättas är det som avdunstar naturligt eller tas upp av växterna. Sammanlagt rör det sig om ungefär 2% av den vattenmängd som vanligtvis krävs vid odling. Akvaponisk odling fungerar därför var som helst, även i en öken eller andra områden där vanlig odling annars är komplicerad. Har du byggt ett växthus i din trädgård rekommenderar vi verkligen att du sätter dig in i de finare detaljerna av akvaponisk odling och blir självhushållande på fisk och grönsaker.
Andra inlägg
- Att hyra mark i och omkring Stockholm ger nya möjligheter
- Dolda fel i hus kan förstöra husdrömmen
- Hemligheten bakom lyckade stambyten i Stockholm
- Markiser i Stockholm – när stil möter funktion
- Asbestsanering i Stockholm för hantering av riskfyllda situationer
- Badrumsrenovering Eskilstuna ger stil och funktion
- Vid stora och tunga lyft är en tornkran effektiv bygghjälp
- Brandsäkerhet för hem och kontor: Nödvändiga åtgärder och skydd
- Industriportar i Stockholm har hållbarhet och säkerhet i fokus
- Finsnickeri förvandlar din lägenhet i Stockholm till rena drömmen