Bygga balkong höjer värdet på fastigheten

Funderar ni på att bygga balkong i er bostadsrätt? Det är helt rätt att fundera i de riktningarna eftersom balkonger i fastigheten höjer värdet på alla bostäder. Det är många som äger lägenheter som önskar sig balkonger. De fungerar som våra egna uterum där vi kan odla vår egen lilla ”mini-trädgård”. Där kan man sitta och drick sitt morgonkaffe, inta kvällen öl, efter en arbetsdag, eller grilla med vänner och bekanta. Om man nu skulle vilja låta bygga balkonger, bör ju resten av bostadsrättsföreningen  vara med på beslutet. Minst två tredjedelar av föreningens medlemmar måste vara med på renoveringen. Har man fått med sig de flesta är det bara att skrida till verket. Det första som måste göras är att ansöka om bygglov av stadsbyggnadsnämnden där man bor. Om de ger er tillåtelse är det bara att fortsätta planeringen av den samma.

1. Ta kontakt med företag som bygger balkonger och be om offert

Det första man behöver göra är att sondera terrängen; vilka byggare bygger balkonger? Vad kostar det att bygga? Vilka villkor ingår? Be om offert är det bästa första steget man kan ta i denna riktning. Med en offert inser man hur stort arbete det kan tänkas bli och vad det kan komma att kosta. Om ni inte känner till någon byggare på rak arm, kan man alltid googla byta balkong bostadsrätt, så bör man hitta någon byggare som är specialiserad på balkongbyggen.

2. Ta beslut i styrelsen om vilka som ska anlitas

När man väl har fått in några offerter från olika byggföretag, är det dags att ta ställning till vilka som verkar mest intressanta och anlita dem. Ni lär få lite olika förslag på balkongbygge, och hur lång tid det kan tänkas ta. Ta dem som verkar göra det till högsta möjliga kvalitet, inte bara de som gör det för billigaste peng. Det är viktigt att när man en gång bygger balkonger, ska de ha hög hållbarhet och med bra materialval. De måste bli snygga och passa in i huset, det år som huset är byggt i och i samma stil.

3. Gör en kalkyl som är så realistisk som möjligt

När ni väl har fått offerterna vet ni ungefär vad det kan komma att kosta. Gör sedan en så realistisk budget som möjligt. Dessutom kan det vara bra att lägga på några tusentals kronor, eftersom det ofta tillkommer fler utgifter än det som byggföretagen räknar med; så som oförutsedda utgifter. De måste dessutom ha egna försäkringar, det är inget som bostadsrättsföreningen ska stå för.

4. Möte med dem man kan tänka sig bygga balkongerna med

När sedan styrelsen har hittat det företag man vill anlita, bör man möta dem och komma överens om villkoren, budgeten och tidtabell.

5. Informera alla bostadsrättsinnehavare

När det sedan är dags för bolaget som ni har kommit överens om ska bygga balkongerna är det bara att informera alla lägenhetsinnehavare, så att de är med på noterna och inte blir missnöjda med renoveringen. Det kommer att störa dem och skymma deras utsikt. Därför är det viktigt att de får så mycket information som de bara kan få när det väl blir stökigt och bökigt med renoveringen.

6 Bygga balkongerna

Sedan är det bara att sätta igen själva bygget. Även under byggets gång är det viktigt att alla bostadsrättsinnehavare få kontinuerlig information om bygget, hur det går, hur lång tid man tror att det kan ta och så vidare. Det allra bästa är om man kan ta kapital från bostadsrättsföreningens eget kapital, och slipper låna för att finansiera bygget. Men om det är så att man behöver mer finansiering kan man enkelt ordna ett lån på någon bank. Det är nämligen ganska så stor höjning av fastighetens värde att låta bygga balkonger. Därför blir det inte svårt att hitta en finansiär för ett balkongbygge.

7. Utvärdera och kontrollera

Efter att balkongerna är klara, görs alltid en efterkontroll och besiktning. De måste godkännas och vara byggda efter regler och beprövad erfarenhet. De måste uppfylla krav för godkända balkonger, när det kommer till säkerhet och materialval, samt hantverket. Efter det är det bara att underhålla balkongerna på samma sätt som fasaderna underhålls.

10 Apr 2018