En trapprenovering är inte alltid det lättaste. Ofta kan det vara bra att anlita en hantverkare för jobbet. Är man dock händig och har tid och (lite) pengar att lägga, kan det gå att göra jobbet själv. Trapprenoveringar är ofta väl behövda, då trappor tenderar att användas flitigt, särskilt om de sitter mellan över- och undervåning. Trappan ner till källaren brukar inte slitas fort. Dessutom gör det inte heller lika mycket om källtrappan ser lite sliten ut.
Rak eller sned trappa?
Är din trappa sned, rak eller i spiralform? Har du en rak trappa är det betydligt lättare att utföra trapprenoveringen själv än om det är en sned eller spiraltrappa det är fråga om. Beroende på hur du vill att din trappa ska se ut, kan det vara en idé att leta efter butiker som säljer den typ av ”trapprenoverings-sats” som passar just ditt hem. Köper man en sådan sats brukar instruktioner och material komma tillsammans. Är man lite händig bör det inte vara några större problem att fixa det jobbet på egen hand.
För alla passar det dock inte med dessa färdiga satser. Kanske finns inte en sats med det utseende man vill ha, eller så behöver man anpassa utseendet för att det ska se bra ut med resten av interiören. I sådana fall kan det vara dags att anlita en hantverkare som kan göra jobbet.
Knarrar trappstegen?
En knarrande trappa kan vara nog så frustrerande. Kanske väcker du halva huset när du går upp tidigt på morgonen för att komma iväg till jobbet. Som tur är, är en knarrande trappa relativt enkelt att fixa. I de flesta fall uppstår nämligen det knarrande ljudet helt enkelt av att något inte riktigt sitter fast i trappan. Om någonting sitter löst kan träbitarna då börja gnidas mot varandra, vilket är det som orsakar det irriterande ljudet.
Försök komma åt trappan från undersidan. Om du kan göra detta, är det en bra början att skruva fast alla sättsteg som sitter lite löst. Tänk på att det är viktigt att just skruva och inte använda hammare och spik. Att spika fast sättstegen bör undvikas då spiken så småningom kan åka ut – och då är det irriterande knarret tillbaka. Att fixa knarrande trappsteg är en förhållandevis enkel del av en trapprenovering, och något som de flesta som är ”normalhändiga” bör kunna genomföra.
Lägga matta?
Som en del i, eller efter en trapprenovering, är det många som vill lägga en matta på trappan. Det mjuka underlaget gör att det blir betydligt skönare att gå i trappan. Trappstegskanterna, som kan kännas ganska hårda mot fötterna, ”oskadliggörs” enkelt genom att lägga en matta. Glöm inte att överväga mattans färg både en och två gånger. Väljer du en matta med jus färg bör du vara beredd på att den kommer behöva rengöras ofta, då smutsen syns mycket väl.
Andra inlägg
- Asbestsanering i Stockholm för hantering av riskfyllda situationer
- Badrumsrenovering Eskilstuna ger stil och funktion
- Vid stora och tunga lyft är en tornkran effektiv bygghjälp
- Brandsäkerhet för hem och kontor: Nödvändiga åtgärder och skydd
- Industriportar i Stockholm har hållbarhet och säkerhet i fokus
- Finsnickeri förvandlar din lägenhet i Stockholm till rena drömmen
- Vattenbilning för bygg- och industrisektorn
- Bygga ut hus – allt du behöver veta om kostnad
- Byggskyltar har en egen röst i stadens brus
- BIM som transformator av byggbranschen