En överlåtelsebesiktning gör husaffären tryggare

Alla som ska köpa ett hus vill veta om fastigheten har några fel som måste fixas och därmed påverkar slutpriset. En överlåtelsebesiktning minskar risken för otrevliga överraskningar.

När man utför en husbesiktning så tar man reda på i vilket skick fastigheten är. Många fel är svåra att upptäcka för den som inte är van vid att utföra tekniska besiktningar. Det kan till exempel vara skicket på tak, fasad eller grund. Besiktningsmannen kontrollerar även om det finns tecken på fukt vilket i förlängningen betyder att man måste dränera runt fastigheten. Och det kostar pengar.

Det ligger även i säljarens intresse att utföra en överlåtelsebesiktning. Har man gjort det så är det möjligt att teckna en dolda fel försäkring som räcker i tio år. Alla fel som upptäcks vid besiktningen upphör att vara dolda och kan inte påpekas i framtiden av köparen. Det är tryggt både för köpare och säljare att låta en oberoende besiktningsman göra en grundlig undersökning för en så trygg försäljning som möjligt.

Därför ska man göra en överlåtelsebesiktning

Förutom det självklara att man vill veta vad man köper så är det en trygghet att kunna planera vilka renoveringsbehov man har de närmaste åren. Alla hus åldras och kräver löpande underhåll så att man ska slippa dyra totalrenoveringar. Om stora brister framkommer vid husbesiktningen så kan besiktningsmannen rekommendera en fortsatt teknisk utredning. Det som är bra med att göra besiktningen innan köpet är att det går att både justera priset eller kanske till och med avbryta köpet.

20 Jan 2022