Geoteknisk undersökning – ett måste innan bygglov

En geoteknisk undersökning genomförs i samband med bygglovsansökningen för att visa att grunden håller. Om inte marken är pålitlig riskerar bygget att rasa.

Varför utför man egentligen geotekniska undersökningar? Det finns egentligen många svar på den frågan, men ett svar sticker kanske ut lite mer än andra. Det är nämligen det svar som handlar om att försäkra sig om att den mark man planerar att bygga någonting på verkligen håller måttet. Och då gäller det undersöka saken på förhand, inte efteråt.

Genomför du inte en geoteknisk undersökning innan du sätter igång med ditt bygge tar du en enorm risk. Då får du nämligen vara beredd på att bygget rasar ihop halvvägs in i projektet. Allt eftersom det visade det sig att den underliggande marken inte var redo att hålla uppe det hus som skulle stå på den.

Geoteknisk undersökning är grundläggande

Ett scenario som det som beskrivs här ovan vore förstås otroligt förargligt. Det är också därför en geoteknisk undersökning är så väldigt viktig. Vad som också är viktigt är vem som utför själva undersökningen. Det håller inte att som lekman kasta ett öga på ytan, rycka på axlarna och tänka att “det blir säkert bra”.

Undersökningen ska genomföras av en konsult. Det vill säga av någon som faktiskt har koll och på riktigt kan uttala sig om riskerna kontra förtjänsterna med marken. Därefter kan du använda dig av konsultens besked för att få igenom ditt bygglov. Om marken visar sig hålla måttet, förstås.

6 Jul 2022