Lägga fiskbensparkett låter fint

Det vilar ett romantiskt skimmer över tanken på att lägga fiskbensparkett, tankarna går till gamla fina salar med hemtrevligt knarrande golv som blänker i skenet från stora fönster.

Men fiskbensparkett tillhör inte det förgångna. Det finns fortfarande skickliga golvläggare som klarar av hantverket. Och det är verkligen ett hantverk.

Det är en njutning att se ett färdigt, nylagt parkettgolv. Varje träbit är unik, tillsågad just för ändamålet och därför utan kvisthål eller missfärgningar. Ett golv av 16 mm tjockt solitt trä tål att gå på och tål att slipas. Om och om igen. Det finns fortfarande golv från 1800-talet som är helt friska och vackra.

Konsten att lägga parkett tar tid att lära sig. Varje stav måste ligga precis rätt, annars blir hela golvet snett och inte längre symmetriskt. Stavarna måste dessutom ligga alldeles stilla på sin plats för att det inte skall spricka.

Att lägga fiskbensparkett kräver ett gott förarbete

Det är lika viktigt med underarbetet som med själva läggningen av parkettstavarna. När man skall lägga ett nytt golv börjar man därför med att slipa ner och jämna till underlaget. Blir det ojämnt så kommer golvet att bågna och spricka. Då måste allt göras om.

En erfaren och kunnig golvläggare har inte bråttom men arbetar systematiskt för att få stavarna på plats. Varje stav skall spikas eller limmas fast i det klassiska mönstret som gör ett rum så vackert.

Man lägga fiskbensparkett i många olika byggnader, både i hem- och offentlig miljö. Den kan också användas i kök om man behandlar träet på rätt sätt.

1 Nov 2021