Om det är något som man kan vara säker på så är det att barns smak inte ändras. Med detta menar vi att du kan ta ett barn uppväxt på 40-talet och ett barn född idag och ge dessa samma leksaker - de skulle leka med dem ändå; oavsett om det handlar om träleksaker eller om barnet från 40-talet skulle få – av någon konstig anledning – tag i dagens mer avancerade leksaker. Detta bara som ett rent tankeexperiment och för att driva en tes om att barn är barn och att leksakerna idag lika gärna – precis som förr – kan vara av trä. Trä har nämligen många fördelar och vi kan räkna upp några av de mest uppenbara lite snabbt nedan:
- Hållbart. Du skulle de facto kunna ta leksaken som barnet på 40-talet använde och ge det till ett barn idag. Leksaken i fråga skulle vara intakt och den skulle vara fullt fungerade även idag. Jämför det med en leksak av plast som kanske har en livslängd på två-tre år.
- Miljövänligt. Av samma skäl som ovan. Tack vare sin hållbarhet så är träleksaker ett bra och medvetet val gällande vår miljö. Här bör man faktiskt tänka till – är det rimligt att köpa en leksak som håller i några år och sedan slänga den på soptippen?
- Snygga: det är ingen slump att leksaker från Kay Bojeson syns i varenda inredningstidning. Ni vet den där lilla apan i trä som går att hänga i sin bokhylla. Detta bevisas även av den klassiska taxen från BRIO som brukar sticka fram nosen då det är dags för lägenhetsvisning. Trä och träleksaker är snygga.
- Roliga: barn älskar ljudet av trä, de älskar att bita i trä och de älskar känslan av att hålla materialet i händerna. Kort och gott: trä är det givna valet för ett barn i en yngre ålder.
- Går att snickra ihop själv. Det här ska vi förklara lite närmare. Naturligtvis så skiljer det sig mellan att snickra ihop exempelvis en lådbil eller att tälja till ett litet gevär i trä. Det mesta går att göra och allting utgår från dina egna kunskaper. Vi tänkte här visa hur du snickrar en specifik leksak som vi verkligen tror att ditt barn kommer att älska och som inte kräver sådana enorma förkunskaper – nämligen ett pussel.
Innan det dock: det finns fortfarande en stor marknad för träleksaker att köpa. Fler och fler föräldrar (och barn) har börjat efterfråga sådana och av skäl som vi ovan berört. Efter några år i dvala så har träleksaker åter börjat synas i leksaksaffärer och det är oerhört glädjande!
Med detta sagt – så här bygger du ett pussel:
- Såga fram två stycken bitar i trä – fyrkantiga och lika stora.
- Rita på den ena ut några mönster (exempelvis efter en katt, en hund, en giraff och ett får) och såga ut dessa med hjälp av en sticksåg.
- Slipa till figurerna och kanterna i biten du sågat dem ur.
- Limma ihop bitarna med trälim och enligt anvisningarna på förpackningen; använd limknektar.
- Sätt fast handtag på varje pusselbit. Många brukar köpa knoppar som ursprungligen är tänka att sitta på exempelvis köks- eller byrålådor. Läder är också en snygg detalj för handtagen.
- Pusslet är klart!
Naturligtvis så ligger den största utmaningen i att måla och göra pusslet fint. Här kan du med fördel titta lite på hur exempelvis då katter, hundar, en giraff och ett får ser ut på pussel från leksaksaffärer och härma lite. Viktigt att tillägga här: ska du bygga egna träleksaker så får du inte rakt av kopiera någon annan modell – exempelvis apan vi nämnde ovan – och säga att det är ett original. Härma gärna och låt dig inspireras – men stjäl inte rakt av, då kan du lika gärna köpa leksaken i fråga.
Andra inlägg
- Asbestsanering i Stockholm för hantering av riskfyllda situationer
- Badrumsrenovering Eskilstuna ger stil och funktion
- Vid stora och tunga lyft är en tornkran effektiv bygghjälp
- Brandsäkerhet för hem och kontor: Nödvändiga åtgärder och skydd
- Industriportar i Stockholm har hållbarhet och säkerhet i fokus
- Finsnickeri förvandlar din lägenhet i Stockholm till rena drömmen
- Vattenbilning för bygg- och industrisektorn
- Bygga ut hus – allt du behöver veta om kostnad
- Byggskyltar har en egen röst i stadens brus
- BIM som transformator av byggbranschen