Ska du till att renovera ett tak? Då finns det en del att tänka igenom innan du skrider till verket. Hur mycket kostar det? Vilket material vill du ha till taket? Det finns nämligen många olika typer av takmaterial och samtliga har sina för- och nackdelar.
Äger du ett hus så är det också troligt att du någon gång kan komma att ställas inför det faktum att du måste byta tak. Ett tak ska hålla länge, men allt beror också på då det är lagt. Vi tänkte därför dels titta lite närmare på vilka typer av takmaterial som finns, men innan dess så ska viockså peka på det viktigaste: att taket i fråga läggs på ett korrekt sätt. Det spelar ingen roll vilket typ av tak du väljer - läggs det på ett felaktigt sätt så kommer det inte att ge den effekt du vill ha, det kommer inte att hålla lika länge som förväntat och det kommer att handla om en dålig investering. Läs här för mer information om olika takmaterial.
Ta hjälp av professionell takläggare
Det som krävs är ofta professionell hjälp av en takläggare. Vår erfarenhet säger att de flesta tak som inte håller den standard man förväntar sig är lagda av lekmän snarare än av takläggare. Du som husägare kanske tar in en offert från en takläggare, tycker det är för dyrt och väljer att lägga taket på egen hand - trots att du saknar den vara och den erfarenhet som krävs. I många fall så visar det sig att denna tanke för med sig högre kostnader i slutändan. Anlita alltid en takläggare, det är vår rekommendation.
Vilket typ av tak ska du välja?
Här kommer då lite information om de olika takmaterial som finns att välja på. Ett råd - innan vi sätter igång - är att anlita en takläggare med erfarenhet av respektive material. Ett plåttak skiljer sig markant åt jämfört med ett plåttak då det ska sättas på plats och därför är just rutin viktig hos den takläggare du anlitar.
Med detta sagt, här är tre vanliga takmaterial du kan välja mellan:
Tegel: Fördelar med tegel är att det har en väldigt lång livslängd - du kan räkna med att det ligger i ungefär 70-80 år. Tegel är ett naturligt material som blir vackrare med åren och det är väldigt lätt att byta ut enstaka pannor som spruckit. Ett vanligt val.
Nackdelarna med tegel: Ett tegeltak är svårt att lägga då varje platta måste placeras in mot nästa, dessutom är tegel tungt - något som försvårar läggningen och som kan påverka husets hela konstruktion. Tegel måste dessutom underhållas regelbundet då exempelvis mossa kan samlas och förfula hela intrycket av ditt hus. Tegel är dessutom förhållandevis dyrt.
Plåttak: Fördelar med ett plåttak är att vikten är låg; husets konstruktion påverkas inte. Plåt kräver dessutom mindre underhåll, primärt genom det glatta ytan där skräp och snö inte får samma fäste. Lång livslängd är också en fördel - räkna med femtio år. Passar dessutom de flesta taklutningar - utom väldigt flacka tak. Numera finns även så kallade klicktak där en takläggare kan göra ett mer effektivt jobb - ett plåttak i denna modell är väldigt prisvärd.
Nackdelar med plåttak. Plåt är ganska dyrt om man ser till de klassiska modellerna. Ett plåttak måste med jämna mellanrum ruggas upp och målas om.
Aluminiumtak: Fördelar: Ett aluminiumtak kan komma i tegelimitation - något som gör att ett byte från tegel till aluminium kan ske ganska naturligt. Aluminum kräver mindre underhåll. Dessutom är det väldigt lätt. Om du ska lägga ett tak utan takläggare så är aluminum det du kan prova på utan att riskera för mycket.
Nackdelar med aluminium: Kan låta då det regnar - det går dock att isolera bort. Det är även ett ganska dyrt material.
Andra inlägg
- Betonghåltagning för moderna byggprojekt i Stockholm
- Så skyddar man fastigheter i Borlänge med dränering
- Pallställ effektiviserar lagerhanteringen
- Att hyra mark i och omkring Stockholm ger nya möjligheter
- Dolda fel i hus kan förstöra husdrömmen
- Hemligheten bakom lyckade stambyten i Stockholm
- Markiser i Stockholm – när stil möter funktion
- Asbestsanering i Stockholm för hantering av riskfyllda situationer
- Badrumsrenovering Eskilstuna ger stil och funktion
- Vid stora och tunga lyft är en tornkran effektiv bygghjälp