Vad gör man som takläggare?

Kort sagt lägger en takläggare tak, givetvis – men det är betydligt mer invecklat att göra än vad det kanske låter. Det kräver att man har år av erfarenhet och en genuin hantverksskicklighet för att arbetet ska hålla en standard som lever upp till de krav som ställs. Varje arbetar varierar beroende på hur saker ser ut och vilket material det är som läggs. Kanske har man anlitats att lägga ett plåttak i Enskede ena dagen, medan man ska lägga betongpannor i Södertälje dagen efter, för att sedan vända tillbaka till Enskede eller annan ort den tredje dagen. Läs mer om detta nedan: 

Typiska inslag i en arbetsdag

Mer specifikt kan en arbetsdag bestå av att lägga tätskikt och sedan syssla med andra uppgifter, medan det är upp till andra att lägga yttertaket. Oavsett vad man lägger är det mycket viktigt att man är noggrann och att det blir rätt. För det första ska kunden bli nöjd med arbetet rent estetiskt samt med dess utförande, och för det andra är takets uppgift bland annat att skydda mot kyla och fukt. Om taket är undermåligt lagt kommer den som vistas i bostaden garanterat att få problem lite längre fram. 

Den som monterar tätskikt sysslar ibland mest just med det, och inte alltid med yttertaken. Den huvudsakliga funktionen för ett tätskikt är att isolera värme, men här är även fuktskyddet en viktig del.

Arbetsmiljön

Som takläggare bör man inte vara höjdrädd. Av förklarliga skäl merparten av arbetet på mycket höga höjder, och det är därför mycket viktigt att man är noga med taksäkerheten. Den som jobbar mycket i Stockholm kanske får arbeta på lite högre hus som finns runt om i staden, så som i Enskede eller Vällingby till exempel (förutom i de centrala delarna). Jobbar man i Stockholm sker säkerligen stora delar av arbetet på riktigt höga hus som finns centralt, men även just i förorter och stadsdelar som just Enskede. 

Vidare bör man vara beredd att stå ut med olika typer väder. Många takläggare kan vittna om att det är mycket skönt att stå i solen en sommardag och jobba – men ibland blir det kanske lite för varmt. Man behöver också vara beredd på att arbeta när det blåser och regnar. Givetvis går man inte upp på taket om en storm väntar, men en hel del kommer man behöva stå ut med. 

Vidare är det ett fysiskt arbete. Ska man bli takläggare är det något som bör locka, snarare än avskräcka. Det är just den delen av arbetet så många tycker om och som gör att de trivs väl med yrket.

Förmågor som är bra att ha

För att frodas inom yrket som takläggare finns det ett antal förmågor som ett bra tag. Till exempel:

  • Bra fysik. Som ovan nämnts är arbetet rörligt vilket förutsätter en god grundfysik.
  • Bra på att samarbeta. I vanliga fall arbetar man i mindre arbetslag, där man arbetar väldigt nära varandra.
  • Noggrann. Det mycket viktigt att arbetet blir rätt, så att man är noggrann är en förutsättning för att arbetet ska bli väl utfört. 

 

21 Jul 2018